Spring naar inhoud

Eerste maaltijden met verse lokale producten in GZA-zorginstellingen

Datum

Voeding heeft een grote invloed op de mentale en lichamelijke gezondheid van bewoners in instellingen. Daarom richten de GZA-zorgorganisaties zich op het creëren van een gevarieerd eetpatroon met lokale, verse producten. Het Groninger Zorgakkoord wil dat in 2030 het voedsel in de zorginstellingen voor 80% een lokale afkomst heeft. De partners van het GZA willen een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaamheid en het ondersteunen van regionale economie. Zij zetten zich daarom in om in de toekomst zoveel mogelijk regionaal geproduceerde voedsel te gebruiken voor het bereiden van maaltijden. Natuurlijk moet dat ook gezond, lekker en voedzaam zijn. Het resultaat? Een eerste samenwerking met leverancier Meinardi én verse aardbeien en asperges op het bord.

Experimenteren met lokale voedselwissels
Mathijs Niehaus, procesbegeleider van het innovatiethema duurzame voedselketen, is erg te spreken over deze uitkomst. “Om de ambitie van 80 % te halen, zijn we begonnen met het doorvoeren van drie experimenten. Een daarvan was het invoeren van lokale voedselwissels. Het was spannend of dit zou gaan lukken, want als we een product van dichtbij willen, betekent dit dat alle betrokken partijen (zorginstellingen, zorgmedewerkers, leveranciers etc.) moeten schakelen en iets anders moeten doen. Verandering is altijd lastig. Maar als eenmaal iets lukt, dan gaat het de tweede keer gemakkelijker. Daarom hebben we het in een vorm van experiment gegoten. Dat is afgebakend, overzichtelijk en brengt geen grote, verlammende risico’s met zich mee.”

Groningse aardbeien en asperges
De GZA-zorginstellingen gingen met drie partijen om de tafel: producent Meinardi en retailbedrijven Huuskes en Distrivers. De producten moeten vanwege logistieke redenen via partners worden aangeleverd. Mathijs Niehaus: “Het is belangrijk om te kijken of er een gezamenlijke wil is om bijvoorbeeld asperges uit Groningen te halen in plaats van elders uit het land. Er zitten randvoorwaarden aan, er ligt een druk op qua personeelslasten, de producten moet geseald worden en de kwaliteit gewaarborgd. Maar we waren het er snel over eens dat het koken met lokale producten leuk is voor de bewoners en dat het extra meerwaarde geeft. Daarnaast stimuleert het de lokale economie. Zo was Meinardi het eerste lokale bedrijf dat aardbeien en asperges leverde aan de zorginstellingen.”

We waren het er snel over eens dat het koken met lokale producten leuk is voor de bewoners en dat het extra meerwaarde geeft

Route naar duurzaamheid
Jan Pilat, hoofd Algemene Dienst bij zorginstelling De Hoven, licht toe waarom het gebruik van lokale producten zo belangrijk is. “Als we uit het raam kijken, zien we de uitgestrekte aardappelvelden en gewassen groeien, maar de ingrediënten voor onze maaltijd worden ergens anders vandaan gehaald. Dat vind ik bizar. Ik zie het als onze plicht om iets te doen om de wereld beter achter te laten dan dat het nu is. Met deze samenwerking met Meinardi werd een langgekoesterde wens werkelijkheid. Ik weet dat de route naar duurzaamheid nog lang is en dat we nog veel problemen moeten overwinnen. Met name bewustwording kost tijd. Maar je moet ergens beginnen. We hebben hiermee ervaring opgedaan en staan open voor meer initiatieven.”

Voedselketen in beweging
Inmiddels zijn er zorginstellingen die nu één keer per week Meinardi-dag hebben. Bewoners genoten van deze maaltijden met verse seizoensproducten. “Het lijkt een kleine stap, maar het heeft een groot effect,” vertelt Mathijs Niehaus. Dit was een goede vingeroefening om meer te leren over een meer lokale afzet. Als partijen als Huuskes en Distrivers merken dat de markt meer om regionale producten vraagt, dan moet zij dit van hun toeleverancier eisen. Door een toenemende vraag begint systeem te kraken. De voedselketen wordt in beweging gebracht. Het smaakt naar meer.

Inmiddels zijn er zorginstellingen die nu één keer per week Meinardi-dag hebben

Meer Groningse producten op het bord 
Herman Overberg, teamleider Facilitair Bedrijf bij Lentis, is blij met de lokaal geteelde producten. “We zijn enthousiast over dit initiatief. Onze bewoners vinden het een mooie gedachte dat hun maaltijden bestaan uit lokaal geteelde producten en dat we hiermee tegelijkertijd de ondernemers uit de omgeving ondersteunen. We hopen ons assortiment snel uit te breiden. Zo is de wens om te koken met lokale producten onze doelstelling voor 2022. De eerstvolgende stap is het gebruik van lokale graanproducten voor cakemixen zodat we zelf cake kunnen bakken van regionale akkers.”


Meer weten over duurzaamheid?

Ga naar deze innovatie